Wij(k) Vergroenen in het Oude Westen Rotterdam

jaar: 2020 tot heden 
opdrachtgever: Coöperatie Tussentuinen 
Rotterdams Weerwoord

In het Oude Westen helpen wij als team samen met de Aktiegroep en de gemeente Rotterdam de bewoners te stimuleren, inspireren en te helpen met het groen in de wijk. Als groencoach voor de hele wijk en het organiseren en communiceren van activiteiten in de wijk rondom groen.

Wij(k) Vergroenen is een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Rotterdam, Coöperatie Tussentuinen samen met bewoners en vrijwilligers uit het Oude Westen. Met hulp van het Rotterdams Weerwoord Woonstad.
In dit samenwerkingsverband initiëren en helpen wij vergroeningsprojecten in de wijk. Wij ondersteunen bewoners met o.a. geveltuinen aanleggen, vergroenen van straten en daken en wij ondersteunen lopende gemeenteprojecten om daarbij de bewoners te betrekken. Er is een groep van bijna een honderd tal bewoners betrokkenen, een netwerk dat geregeld bij elkaar komt en steeds groter wordt.
Wij organiseren workshops over o.a. splitsen en vermeerderen van planten en hoe je het beste kunt snoeien. We hebben een workshop wilde Bloemen tekenen in de Wijktuin georganiseerd waarbij we ons volledig ondergedompeld hebben in de wereld van de brandnetel. Hierbij gaven we informatie over het nut van de brandnetel en tekenden wij hem na om hem te leren herkennen.
Elke laatste vrijdag van de maand houden we groen spreekuur en beantwoorden we vragen over bijvoorbeeld welke planten je het beste in je geveltuin kunt zetten en hoe je financiering kunt krijgen en wanneer de bloembollen de grond in kunnen.

In de buurtkrant geven we elke maand informatie over de activiteiten die wij organiseren en wat je in dat seizoen het beste met je planten of bodem kunt doen.

Ook organiseren wij buurtgroentours, en doen groen acties in de wijk zoals bollen planten en uitdelen of zaadjes uitdelen. De buurtgroentour gaat door het Oude Westen en doen wij drie keer in het voorjaar wanneer het groen weer opkomt. Hierbij laten bewoners hun groenitiatief aan het groennetwerk laten zien, steeds in een ander deel van de wijk. Hiermee inspireren, motiveren en informeren wij het groen netwerk.

Activiteiten van Wij(k) Vergroenen in 2023: www.instagram.com/wijkvergroenen