Oeverloos

jaar: 2019
opdrachtgever: Coöperatie Tussentuinen,
Gemeente Rotterdam

Oeverloos is een ontmoetingsplek voor de
wijk in de Rotterdamse wijk Reyeroord.
Coöperatie Tussentuinen is door de
gemeente Rotterdam gevraagd voor
dit placemaking project.
Grafische Praktijken heeft de identiteit
en het drukwerk ontworpen.

Oeverloos is een placemakingsproject in de groenstrook tussen de wijken Reyeroord en Hoordijkerveld. De gemeente Rotterdam is in voorbeeldwijk Reyeroord op ontdekkingsreis, met als vertrekpunt opgaves op het gebied van groenbeheer, energietransitie en watermanagement. Begin 2019 is Tussentuin ingeschakeld om een visie te ontwikkelen voor de groenstrook, vanuit cocreatie met bewoners en andere lokale initiatieven.

Zo begon ‘Oeverloos’. Coöperatie Tussentuinen nam placemaking letterlijk door een gele container in het park te plaatsen en er zelf elke donderdag iets te doen. Handen uit de mouwen, hondenpoep opruimen, ontmoetingsplek creëren. De plek rond de keet werd afgebakend met vlonders, schors en bloembakken. Deze daadkracht wekte nieuwsgierigheid en betrokkenheid bij omwonenden. Binnen zes weken werd Oeverloos officieel geopend in de stralende zon. Met muziek- en dansoptredens door leerlingen van Mr. van Eijckschool, de Barista-bus van vso Herenwaard, catering van ‘Kleurrijk eten’, muzikale omlijsting door Padoek Muziek en natuurlijk veel buurtbewoners.

Inmiddels is de buurttuin groter geworden en is er een nieuw ontwerp van de tuin gekomen met een echte kas. Het is geen placemakingsproject meer maar een buurttuin met een eigen programmering en Stichting. De identiteit heeft zich ook doorontwikkeld door een rustiger kleurenpalet die past bij een volwassen buurttuin.

Lees meer op: tussentuin.nl/tuinen/oeverloos